Getrouwd op de plek van onze Ugchelense duofietsstalling

geplaatst in: Team Zuid | 0

Hannie en Henk kwamen zelf met de auto naar de duofietsstallling in Ugchelen gereden. Daar ontmoetten zij fietsvrijwilligers Jeroen en Marijke voor een eerste gezamenlijke duofietsrit.

Al gauw kwamen de prachtigste verhalen los. Precies op de plek van onze duofietsstalling bleek vroeger het hotel De Driesprong  omringd door kastanjebomen van de grootouders van de in Ugchelen geboren Hannie te hebben gestaan.

En in dat hotel was ruim 60 jaar geleden het bruiloftsfeest van Hannie en Henk. Als verrassing werden bij aankomst feestelijk onthaald door de hele schoolklas van Hannie (toen nog 48 leerlingen!). Zij waren helemaal met de bus uit Krommenie gekomen, alwaar zij 40 jaar op een basisschool les heeft gegeven. Het vroeg wat improvisatievermogen van het bruidspaar om alle leerlingen in de feestzaal een plekje te geven en van gebak te voorzien. Het bruidspaar zat zo in de harten van deze schoolklas, dat ze 25 jaar later bijna allemaal weer als verrassing op hun jubileumfeest aanwezig waren. Inmiddels moesten de oud-leerlingen van heinde en ver komen.

We gingen op pad met twee duofietsen, met ook onderweg mooie verhalen over hoe het hier vroeger was. Over de talrijke watermolens van papierfabrieken en wasserijen die Ugchelen ooit rijk was, waar Hannie vroeger een zakcentje bijverdiende met het strijken van de overhemden (leuk detail: ook Marijke is opgegroeid met de watermolens van de voormalig wasserij van haar grootvader in Vaassen). En over het Salamandergat in Bruggelen waar Hannie als kind salamanders ving.